Knedle ze śliwkami

4.5 (168 ocen)

Pyszne, miękkie i delikatne ciasto, słodziutkie śliwki, a to wszystko okraszone cynamonem śmietaną lub bułką tartą.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    800 G śliwek węgierek
    ok 200 G mąki
    2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól, cynamon
    3 łyżeczki cukru

    dodatkowo
    bułką tarta z masłem
    śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy.
    Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki i cynamon. Wyrabiamy ciasto, który musi być elastyczne i gładko odchodzić od ręki - w razie potrzeby należy dodać więcej mąki.
  • image-1a2faak 2. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut.
  • image-0h6nxe4 3. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle.
  • 4. Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut.
    Podajemy ze śmietaną i cynamonem lub przesmażona bułką tartą z masłem.
    Równie dobrze smakują na ciepło co na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować