Knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziś na podwieczorek smaki dzieciństwa, przygotowywane niegdyś przez moją mamę z jej przepisów - ziemniaczane knedle ze śliwkami:) do tego nie może zabraknąć cynamonu oraz cukru i roztopionego dobrego masełka - czy już czuć zapach z mojej kuchni :) ?Polecam zwłaszcza, że sezon śliwkowy za pasem!

  • 40 min

Składniki:

  • Z podanych składników wychodzi 12 knedelków - to w zależności jak duże zrobisz :)

    Potrzebujesz:

    - 70 dkg ziemniaków
    - 25 dkg mąki pszennej
    - 1 jajo
    - sól do smaku
    - 12 śliwek węgierek ( lub odmiany większej)

    Dodatkowo:

    - ok. 5 dkg roztopionego masła
    - cynamon
    - cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę ( lub ugotowane rozgnieść na gorąco - odczekać do przestygnięcia), dodać mąkę, jajo i sól, następnie starannie zagnieść składniki. Ciasto ma mieć konsystencję wolniejszą od ciasta pierogowego - nieco rzadszą. W razie potrzeby dosypać mąki. Na stolnicy lub desce do krojenia oprószonej mąką formować wałeczki i dzielić na 3 część. Każdą część delikatnie rozpłaszczać dłonią, do środka kłaść wypestkowaną wymytą i osuszoną śliwkę, zawijać ciasto w jeden punkt tak by powstała kulka :) wielkości nie określam - ma się mieścić w naszych obu dłoniach. Zagotować wodę w większym garnku i do gotującej się za pomocą łyżki wkładać knedelki, zamieszać. Gdy woda znów będzie wrzeć gotować jeszcze na wolnym ogniu ok 10 min (do miękkiego owocu). Wyjąć na talerz, posypać cukrem (ja nie daje cukru do środka bo robi się niepotrzebna ciaparajda), cynamonem oraz polać masełkiem, można posypać płatkami migdałowymi :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować