Knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

Można je przygotowywać przez cały rok, jednak najlepiej smakują późnym latem, gdy możemy wykorzystać świeże śliwki.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków - ugotowane w osolonej wodzie, przeciśnięte przez praskę lub zmielone
    ok 1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    0,5 kg śliwek bez pestek
    cukier
    masło
    cynamon

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ziemniaków, mąki i jajek wyrabiamy ciasto. Powinno byś ono sprężyste i klejące. Odrywamy po kawałku ciasta i spłaszczamy go w dłoni w niewielki okrągły placuszek. Na środku układamy śliwkę i wsypujemy w nią około pół łyżeczki cukru. Zalepiamy formując kulki.
    Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Podajemy z roztopionym masłem oprószone cukrem i cynamonem.

Porady

Można podawać także z bułką tartą zrumienioną na maśle.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy