Smaczne , syte danie na obiad w gronie rodziny czy znajomych . Wykonanie go nie zajmuje zbyt wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus tej potrawy .
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz:
400 g. mielonego fileta z kurczaka
1 łyżka masła
1 cebula
1 łyżka przyprawy do mięs
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czubrycy zielonej
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
800 g . ugotowanych ziemniaków
250 g. mąki pszennej+do podsypania
100 g. bułki tartej
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Dodatkowo:
200 g. boczku wędzonego parzonego
1 cebula
70 g. masła
Knedle z ziemniaków z farszem z mielonego fileta kurczaka i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję mięso , podsmażam , dodaję przeciśnięty prze praskę czosnek , pokrojoną w drobną kostkę paprykę , przyprawę do mięs , czubrycę , doprawiam solą i pieprzem , podsmażam aż cały płyn odparuje . Farsz studzę .
2.Ziemniaki mielę , dodaję mąkę , bułkę , jajko , sól , masło , zagniatam ciasto . Ciasto dzielę na dwa wałeczki , podsypuję mąką , wałeczki dzielę na 14 części , z każdej części formuje placek , na placki układam farsz , zlepiam knedle .
3.Knedle gotuję w osolonym wrzątku ok. 6 - 7 minut od wypłynięcia , wyjmuję łyżką cedzakowa na talerze . Na suchej patelni wytapiam boczek , dodaję masło , pokrojoną w pół plasterki cebulę , podsmażam . Knedle okraszam boczkiem i cebulką .
Komentarze