Knedle z wędzonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

To danie gości w naszym domu na Wigilii. Kiedyś knedle gotowała moja babcia, teraz robię to ja. Można jeść je nie tylko w Święta ale smak i zapach wędzonych śliwek kojarzy się właśnie z Wigilią.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg obranych ziemniaków
    270g mąki pszennej
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    Ok. 300g śliwek wędzonych
    Cukier

    Dodatkowo:
    Masło klarowane
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedliki

Knedle z wędzonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki ugotować do miękkości. Odcedzić. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzone zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. Dodać obie mąki i jajka. Dokładnie wymieszać i ulepić kulę. Stolnicę posypać mąką, oderwać kawałek ciasta i uformować gruby rulonik. Pokroić na równe plastry. Formować z nich miseczki, do środka wkładać śliwkę i wsypać troszkę cukru. Ulepić kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 3-4 minut od wypłynięcia. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i chwilkę smażyć, następnie polać ugotowane knedle.

Porady

Jeśli ciasto za bardzo się lepi można dodać troszkę więcej mąki. Cukru dosypujemy wedle uznania. Ja dodawałam około 1/4 łyżeczki, aby knedle nie były za bardzo słodkie. Wodę po ugotowaniu śliwek można wypić-powstaje pyszny kompot.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować