Knedle z twarogiem

0 (0 ocen)

bardzo je lubię z masełkiem i bułką tartą, moi chłopcy ze śmietaną i cukrem

Składniki:

  • na nadzienie:

    250 g twarogu w kostce
    cukier

    na ciasto:

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    mąka zwykła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Knedle z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować kulki
  • knedle z twarogiem 2. Ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić do wystygnięcia, zmielić.
    Wyłożyć równo w misce, farsz podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i rozdzielić na 3 pozostałe. Do pustej części wsypać na 3/4 wysokości mąkę ziemniaczaną, następnie uzupełnić mąką zwykłą. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na tyle części ile jest kulek. ( u mnie było 16 ). Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i formować kule. Wrzucać na wrzącą lekko osoloną wodę i gotować po wypłynięciu ok. 3 -4 minuty na mniejszym ogniu. Podawać z bułką tartą smażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem.

Porady

Żeby ciasto się nie lepiło do rąk należy ręce zmoczyć w zimnej wodzie. Deskę na której kładziemy uformowane knedle też.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować