Knedle z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować kulki
2.Ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić do wystygnięcia, zmielić.
Wyłożyć równo w misce, farsz podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i rozdzielić na 3 pozostałe. Do pustej części wsypać na 3/4 wysokości mąkę ziemniaczaną, następnie uzupełnić mąką zwykłą. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na tyle części ile jest kulek. ( u mnie było 16 ). Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i formować kule. Wrzucać na wrzącą lekko osoloną wodę i gotować po wypłynięciu ok. 3 -4 minuty na mniejszym ogniu. Podawać z bułką tartą smażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem.
Porady
Żeby ciasto się nie lepiło do rąk należy ręce zmoczyć w zimnej wodzie. Deskę na której kładziemy uformowane knedle też.
Komentarze