Knedle z truskawkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli używamy mrożonych truskawek rozmrażamy je. Ziemniaki gotujemy. Następnie dokładnie przecieramy przez sito lub ubijamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Ziemniaki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.Zimne ziemniaki przekładamy na stolnicę. Na środek wsypujemy mąkę, wbijamy jaja i szybko zagniatamy jednolite ciasto (musi się lekko lepić do rąk).
3.Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy gruby wałek o średnicy około 4-5 cm. Z wałków odkrawamy niewielkie kawałki i formujemy kulkę. Następnie kulkę spłaszczamy w dłoni na grubość około 5 mm, lekko smarujemy żurawiną, i na środku układamy truskawkę. Następnie knedla ostrożnie zlepiamy.
4.Knedle gotujemy 7 minut w osolonym wrzątku. Podajemy z ulubionymi dodatkami- tartą bułką lub ze śmietaną i cukrem.
Porady
Knedle doskonale smakują również z dodatkiem jogurtu greckiego, cukru i cynamonu.
Komentarze