Knedle z truskawkami

0 (0 ocen)

Sezon na truskawki w pełni. Propozycja na obiad na słodko.

Składniki:


  • 1,5 kg ziemniaków
    około 1 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    0,5 kg truskawek

    Na wierzch

    kwaśna śmietana
    cukier
    cynamon w proszku

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Zmiażdżyć i odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć, obrać i ewentualnie przekroić na mniejsze połówki. Zimne ziemniaki wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną wyjąć i zastąpić mąką. Wbić jajko, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto jak na kopytka. Podzielić na mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkować na dość spory wałek. Podzielić na kawałki. Każdy z nich rozpłaszczyć, ułożyć na nim kawałek truskawki. Dokładnie zlepić brzegi i kulać w dłoniach równe kulki. W garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucać partiami knedle. Delikatnie łyżką cedzakową odkleić od dna. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe knedle polać kwaśną śmietaną, posypać cukrem i cynamonem.

Porady

Do knedli lepiej wykorzystać stare ziemniaki. Młode są zbyt wodniste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy