Knedle z morelami w panierce kukurydziano-sezamowej

0 (0 ocen)

Knedle twarogowe z morelami w chrupiącej i przepysznej panierce z płatków kukurydzianych z dodatkiem sezamu.

Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
    200g twarogu półtłustego
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mąki pszennej
    cukier
    ok 400g moreli
    PANIERKA:
    4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka cukru brązowego
    1 łyżka masła

Knedle z morelami w panierce kukurydziano-sezamowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać twaróg, mąki, jajko. Wszystko dokładnie połączyć. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zrolować. Ciasto jest bardzo luźne i należy dobrze podsypywać mąką. Pociąć na plastry, rozklepując na placuszki. Morele wypestkować i zawijać posypane cukrem w ciasto. Formować okrągłe knedle. Wrzucać na gotującą się lekko posoloną wodę. Gotować od momentu wypłynięcia ok3min.
  • 2. Na patelni rozpuścić masło i wsypać zmielone płatki kukurydziane, cukier brązowy i sezam. Wszystko chwilę podsmażyć i dodawać gorące knedle. Obtaczać w panierce. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy