Knedle z morelami i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sezon na owoce podpowiada pomysły na obiady czy desery.

Nie mogłam się oprzeć i nie zrobić knedli. Ciężko mi było zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    * 60 dkg ziemniaków
    * 1/2 szklanki mąki pszennej
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 1 jajko
    * 1/4 łyżeczka soli
    * morele i śliwki

    Dodatkowo:

    * śmietana i cukier
    * mąka do podsypywania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z morelami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane stłukłam tłuczkiem do ziemniaków i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę.

    Do ziemniaków dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam masę i uformowałam wałek. W miarę potrzeby podsypywałam mąką. Odcinałam z niego kawałki wielkości dużej moreli. Rozpłaszczałam na dłoni. Dłonie miałam umoczone w mące, żeby ciasto nie kleiło się.

    Układałam śliwkę albo morelę na placuszku i zaklejałam. Formowałam kulkę.

    Gotowałam moje knedle we wrzącej wodzie ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch.

    Podawałam ze śmietaną i cukrem - tak akurat lubimy. Można też podawać z bułką tartą na masełku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować