Sezon na owoce podpowiada pomysły na obiady czy desery.
Nie mogłam się oprzeć i nie zrobić knedli. Ciężko mi było zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:)
Knedle z morelami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane stłukłam tłuczkiem do ziemniaków i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę.
Do ziemniaków dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam masę i uformowałam wałek. W miarę potrzeby podsypywałam mąką. Odcinałam z niego kawałki wielkości dużej moreli. Rozpłaszczałam na dłoni. Dłonie miałam umoczone w mące, żeby ciasto nie kleiło się.
Układałam śliwkę albo morelę na placuszku i zaklejałam. Formowałam kulkę.
Gotowałam moje knedle we wrzącej wodzie ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Podawałam ze śmietaną i cukrem - tak akurat lubimy. Można też podawać z bułką tartą na masełku.
Komentarze