KNEDLE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ CIASTECZKOWĄ

0 (0 ocen)

Polecam Państwu knedle z naszymi polskimi morelami. Owoce są lekko kwaśne, więc idealnie się teraz nadają. Robię do nich taką płynną kruszonkę- ha, ha jeżeli kruszonka może być płynna. To raczej taka polewa z ciasteczek i cukru trzcinowego.

Składniki:

  • CIASTO: na 12 dużych knedli czyli na dwie osoby:

    - szklanka 250 ml
    - ½ kg obranych już ziemniaków
    - 1 szklanka mąki pszennej wrocławskiej lub poznańskiej do młodych ziemniaków - do starych 3/4 szkl.
    - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej do młodych ziemniaków- do starych ¼ szkl.
    - 1 jajko
    - ½ łyżeczki soli do wody z ziemniakami
    - 12 moreli
    - 12 kostek cukru
    - 4- 5 ciasteczek maślanych ( miałam Krakuski)
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 2 łyżki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Knedle z morelami i kruszonką ciasteczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w każdą przepołowioną morelę wkładamy kostkę cukru 1. 1) Obrane ziemniaki ugotować z 1/2 łyżeczki soli i gorące przecisnąć przez praskę lub dobrze przegnieść ubijakiem do ziemniaków- pozostawić do ostudzenia.
    2) Morele przekroić , wyjąć pestki i i przygotować sobie cukier w kostkach.
    3) Do ziemniaków dodać jajo i przemieszać. Wsypać obydwie mąki i zarobić sprawnie ciasto. Uformować wałek i podzielić go na 12 kawałków. Każdy z nich rozpłaszczać podsypując mąką i wkładać morelę z kostką cukru w środku. Uformować kulki i kłaść na omączony blat. Knedle trzeba gotować zaraz po zrobieniu.
  • image-03ylu9f 2. 4) W dużym rondlu zagotować wodę i włożyć wszystkie na jeden raz. Gotować 3- 4 minuty od zagotowania. Zaraz po włożeniu knedli zamieszać, żeby się nie przykleiły do dna rondla.
  • image-0p85hf0 3. 5) Można podawać od razu, ale ja robię je wcześniej i spryskuję olejem. Po ostygnięciu przekładam do koszyczka i przed podaniem wlewam do garnka ok. 2 cm wody ( tak żeby nie dotykała do knedli) przykrywam garnek i paruję kilka minut.
  • image-09w19i3 4. 6) Ciasteczka pokruszyć ( nie musi być drobno), włożyć masło , wlać olej i tylko podgrzać do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, dodać cukier , wymieszać i polać wyłożone na półmisek knedle.
    Na 4 osoby należy podwoić wszystkie składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować