knedle z kiełbasą

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Te knedle to propozycja na niedrogi i smaczny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 750 gramów ugotowanych i ostudzonych mączystych ziemniaków
    1 jajo
    1,5 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    farsz:
    0,5 kg kiełbasy ( użyłam wiejskiej)
    słodka i ostra papryka
    czarny pieprz
    2 średnie cebule
    1 jajo (jeśli farsz sprawia wrażenie "suchego")
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i kiełbasę zmielić na najdrobniejszych oczkach.
    Cebule posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, tłuszcz odcisnąć, cebulę wymieszać z kiełbasą, dodać przyprawy i ewentualnie jajo.
    Ziemniaki wymieszać razem z mąką, solą i jajem na jednorodne ciasto.
    Z ciasta ziemniaczanego odrywać małe kawałki, rozpłaszczać je na dłoni, nałożyć do środka farsz, zalepić i formować kuleczki.
  • 2. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minut od wypłynięcia.
    Podawać na przykład z boczkiem i cebulką lub tak jak ja z resztką farszu, który delikatnie podsmażyłam na patelni.

Porady

Jeśli pomimo dosypania 1,5 szklanki mąki ciasto jest nadal bardzo klejące, dłonie często maczać w mące, którą możemy sobie wysypać obok na blacie lub talerzyku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować