ok 200g mięsa
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czoanku lub 1 duży
trochę wegety
trozkę maggi do smaku
pieprz
*można dodać troszkę ryżu
SOS GRZYBOWY
-1 kostka bulionowa grzybowa
-trochę grzybów świeżych lub suszonych (jak suszone, to należy je namoczyć w wodzie)
-2 łyżki mąki
-2 łyżki śmietany
-pieprz
-woda około 750ml
Knedle z kaszy jaglanej z mięsnym farszem i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw gotujemy kaszę jaglaną, studzimy.
Następnie miksujemy ją blenderem na gładką masę wraz z 2 łyżkami mleka.
Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier. Ciasto jest dość kleiste.
2.Farsz
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dajemy do garnka, dodajemy cebulkę oraz czosnek i dusimy do miękkości.
Następnie studzimy, i mielimy wszystko maszynką do mielenia, nie pomijamy cebuli i czosnku.
Marchew gotujemy do miękkości, i trzemy na tarce, dodajemy do zmielonego mięsa.
Wszystko doprawiamy, można spróbować czy nam odpowiada smak, i ewentualnie doprawić.
3.SoS
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy grzyby i kostkę .
Gotujemy. W pół szklanki wody mieszamy mąkę oraz śmietanę i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem.
4.Ręce smarujemy olejem, urywamy kawałek ciasta, spłaszczamy, dajemy troszkę farszu i tworzymy kulkę.
Knedle wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 7 minut.
Podajemy polane sosikiem :-)
Porady
ciasto jest dość kleiste, by knedle ładnie się formowały należy smarować ręce olejem :-)
Komentarze