Knedle z karkówką i warzywami

5 (175 ocen)

  • 40 min

Do takich knedli pasują różne sosy,ale równie dobrze można polać zrumienioną na maśle bułką tartą.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 18 sztuk:




    0,5 g karkówki

    3 średnie marchewki

    1 mała pietruszka

    kawałek pora i selera

    1 duża cebula


    2 jajka

    1 kg ziemniaków

    300 g mąki

    sól,pieprz do smaku

    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z karkówką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23tupsf 1. Cebulę obrać,drobno pokroić.Zeszklić na oleju.Dodać mięso pokrojone w kostkę.Smażyć około 5 minut na dużym ogniu.Następnie skropić wodą,zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości.W połowie duszenie dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.Ostudzić ,odlać nadmiar tłuszczu.Przepuścić przez maszynkę.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Połaczyć z jednym jajkiem.
  • image-265tvo7 2. Ziemniaki obrać ugotować w wrzącej osolonej wodzie.Odcedzić,ostudzić,zmielić,,połączyć z przesianą mąką,jajkiem i solą.Zagnieść ciasto.Podzielić na części.Uformwać wałki o średnicy około 2 cm i pokroić na 6 cm kawałki .Spłaszczać w dłoni ,nakładać po łyżce farszu,Formować kule.Gotować w wrzącej osolonej wodzie około 6 minut od wypłynięcia na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Włoszczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować