W sezonie na jagody takie kluski to wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale tez dzieci. Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży!
1 godz. 20 min
Składniki:
kluski:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
nadzienie:
1,5 szklanki jagód
3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej)
6 łyżek jogurtu greckiego
Knedle z jagodami i różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód.
2.Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku.
3.Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
4.Kluski delikatnie wkładamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane śmietanką i posypane cukrem.
Komentarze