Knedle z jagodami i różą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W sezonie na jagody takie kluski to wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale tez dzieci. Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kluski:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    nadzienie:
    1,5 szklanki jagód
    3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej)
    6 łyżek jogurtu greckiego

    śmietanka kremówka
    cukier

Knedle z jagodami i różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle z jagodami i różą 1. Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód.
  • Knedle z jagodami i różą 2. Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku.
  • Knedle z jagodami i różą 3. Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  • Knedle z jagodami i różą 4. Kluski delikatnie wkładamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane śmietanką i posypane cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy