Knedle z jabłkami w orzechowej panierce

0 (0 ocen)

Knedle w nowym wydaniu. W środku z miękkimi i smacznymi jabłkami. Prażone orzechy nadają im szczególnego charakteru. Polecam!

Składniki:

  • KNEDLE:
    700g ziemniaków gotowanych
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

    NADZIENIE:
    4 miękkie jabłka
    2 łyżki cukru brązowego

    PANIERKA:
    200g orzechów włoskich
    2 łyżki cukru brązowego

Knedle z jabłkami w orzechowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do nich pozostałe składniki knedli i dokładnie połączyć. Wyłożyć na stolnicę i obficie oprószając mąką uformować wałek o średnicy ok 5cm. Kroić plastry, nakładać jabłka i zawijać formując kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie. W tym czasie zmielić orzechy i uprażyć na patelni z dodatkiem cukru. Knedle odsączać z wody i wrzucać na patelnię z orzechami. Obtaczać i podawać. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy