Knedle z truskawkami z czekoladową nutą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjne knedle z truskawkami polane czekoladowym sosem

  • 2 godz.

Składniki:

  • knedle:
    1/2 kg ziemniaków
    200 g sera białego
    ok. 1 szklanki mąki
    1 jajko
    1 szczypta soli
    dodatki:
    1/2 kg truskawek
    1/2 tabliczki czekolady mlecznej

    sos:
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła
    3 łyżki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Knedle z truskawkami z czekoladową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. knedle:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy.Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce). To samo robimy z serem. Łączymy ziemniaki i ser oraz jajko,mąkę (sypałam trochę "na oko") i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciast formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Na środku każdego placka układamy truskawkę oraz mały kawałek czekolady. Zwijamy i tworzymy kulkę. Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.
  • 2. sos:
    Czekoladę kruszymy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło oraz śmietanę. Mieszamy do połączenia składników.

    Ugotowane knedle polewamy czekoladą,opcjonalnie można posypać czekoladą startą na drobnych oczkach tarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować