Knedle z czekoladą ricottą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Polecam zrobić te pyszne knedle na słodki obiad.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • zestaw b
    a) składniki podstawowe z zestawu
    150 g ricotty
    ok. 1, 5 szkl mąki + do podsypania
    10 ząbków gorzkiej czekolady
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    1 jajko
    c) składniki robocze
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka cynamonu
    d) dekoracja
    świeża mięta

Knedle z czekoladą ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ricottę mieszamy z mąką, jajkiem, 2 łyżkami cukru i solą. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką wykrawamy kółka z ciasta. Na środku każdego kładziemy pół kostki czekolady i owijamy ją ciastem. Zagotowujemy wodę z olejem. Wrzucamy knedle i gotujemy przez 5 minut. Wyjmujemy na sitko. Łyżkę cukru mieszamy z cynamonem i posypujemy ciepłe knedle. Dekorujemy świeżą miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy