Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, masło i sól zagotować
2.Do gotującego się mleka wsypać mąkę i energicznie mieszać do czasu, aż zrobi się bardzo gęsty budyń.
3.Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia
4.Do przestudzonego (ale nie zimnego) ciasta dodać jajko i tyle mąki aby podczas wyrabiania nie kleiło się do rąk – tak około 1 /2 -1 szklanki mąki.
5.Wyrobione ciasto odrywać po kawałku, układać na nim śliwkę i zlepiać.
6.Knedla obtoczyć dodatkowo w mące.
7.Knedle wrzucać partiami na gotującą się wodę, zamieszać
8.Obgotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię
9.Podawać ciepłe ze śmietaną lub innymi dodatkami.
Porady
Na moim blogu http://kucharzenieedi.pl/ umieściłam mój sposób podania knedli (przepis na polewę z zamieszczonych zdjęć) i porady co zrobić aby delektować się domowymi knedlami w czasie zimowych dni.
Komentarze