Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Elastyczne i miękkie ciasto na knedle nie raz zagości na moim stole w tym sezonie

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe na knedle
    500 ml mleka
    1 – 2 łyżki masła
    ½ łyżeczka soli
    2 szklanki mąki
    1 jajo
    mąka
    Dodatki:
    śliwki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, masło i sól zagotować
  • 2. Do gotującego się mleka wsypać mąkę i energicznie mieszać do czasu, aż zrobi się bardzo gęsty budyń.
  • 3. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia
  • 4. Do przestudzonego (ale nie zimnego) ciasta dodać jajko i tyle mąki aby podczas wyrabiania nie kleiło się do rąk – tak około 1 /2 -1 szklanki mąki.
  • 5. Wyrobione ciasto odrywać po kawałku, układać na nim śliwkę i zlepiać.
  • 6. Knedla obtoczyć dodatkowo w mące.
  • 7. Knedle wrzucać partiami na gotującą się wodę, zamieszać
  • 8. Obgotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię
  • 9. Podawać ciepłe ze śmietaną lub innymi dodatkami.

Porady

Na moim blogu http://kucharzenieedi.pl/ umieściłam mój sposób podania knedli (przepis na polewę z zamieszczonych zdjęć) i porady co zrobić aby delektować się domowymi knedlami w czasie zimowych dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować