Knedle z ciasta parzonego z morelami

5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane knedle są mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Pyszne morele to ich środek, a chrupiąca panierka dopełnia całość:)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    5 dag. margaryny
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    3 dorodne morele
    2 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka sezamu
    4 łyżki masła
    osolony wrzątek do ugotowania knedli
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z ciasta parzonego z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mleko, sól i margarynę doprowadzam do zagotowania, dodaje do mieszanki mąkę, mieszam, aż powstanie gładkie lśniące ciasto, zdejmuje z ognia, przekładam do miski, studzę. Do ostudzonej masy dodaje jajko, zagniatam. Ciasto dzielę na 12 części, formuje plaski, na plackach układam cząstki moreli, posypuję szczyptą cukru waniliowego, zlepiam knedle. Knedle gotuję w osolonym wrzątku 6 minut od momentu aż wypłyną na wierzch. Na maśle podsmażam bułkę z sezamem, polewam knedle.

Porady

Knedle podaję w towarzystwie owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Morele Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować