Knedle z bryndzą z ziemniaków fioletowych

  • wyświetlono: 49 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Knedle koloru fioletowego zasmakują każdemu więc polecam.

Świeca Urszula
  • 5 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

1 kg ziemniaków fioletowych
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól.pieprz

Nadzienie:
25 dkg bryndzy
1 łyżka masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Knedle z bryndzą z ziemniaków fioletowych

  • 1. Bryndzę rozetrzeć z masłem.
    Ziemniaki opłukać, ugotować w łupinkach, odcedzić, wystudzić. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Przełożyć na stolnicę, dodać mąkę jajko i sól.pieprz. Wyrobić ciasto. Z ciasta formować wałek , pokroić na 2 cm plastry. Z każdego formować placuszki i nadziać farszem, zlepić. Knedle gotować w lekko osolonej wodzie 5 – 7 min. od wypłynięcia. Ugotowane knedle wyłożyć na półmisek, polać zrumienioną tartą bułką wymieszaną z roztopionym masłem. Podawać z surówkami.

Porady

Do gotujących się knedli można dodać odrobinę octu aby zachowały intensywny kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

knedlebryndzaobiadziemniaki fioletowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-15wnyd6

Dodane przez: Magster

KNEDLE Z MIĘSEM

Znane też pod nazwą pyzy, jest...

Knedle z truskawkami

Dodane przez: ewaeu

Knedle z truskawkami

W czerwcu obowiązkowo knedle z...

knedle z mieem

Dodane przez: CattiBrie

Knedle z mięsem

Pierwszy raz robiłam knedle z mięsem......

Pałki z warzywami

Dodane przez: kada

Ziołowe pałki z kurczaka w towarzystwie fioletowych...

Sycące, pełne aromatu i koloru...

image-04gu960

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowe knedle z mięsem

Klasyczne kluseczki z farszem mięsnym...

Serowe knedle z jagodami

Dodane przez: ciasto

Serowe knedle z jagodami

Idealne danie na upał. Leśne jagody...