Knedle z bryndzą z ziemniaków fioletowych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Knedle koloru fioletowego zasmakują każdemu więc polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków fioletowych
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    sól.pieprz

    Nadzienie:
    25 dkg bryndzy
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z bryndzą z ziemniaków fioletowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bryndzę rozetrzeć z masłem.
    Ziemniaki opłukać, ugotować w łupinkach, odcedzić, wystudzić. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Przełożyć na stolnicę, dodać mąkę jajko i sól.pieprz. Wyrobić ciasto. Z ciasta formować wałek , pokroić na 2 cm plastry. Z każdego formować placuszki i nadziać farszem, zlepić. Knedle gotować w lekko osolonej wodzie 5 – 7 min. od wypłynięcia. Ugotowane knedle wyłożyć na półmisek, polać zrumienioną tartą bułką wymieszaną z roztopionym masłem. Podawać z surówkami.

Porady

Do gotujących się knedli można dodać odrobinę octu aby zachowały intensywny kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować