REKLAMA
Knedle z czerstwego pieczywa, popularne w kuchni austriackiej i niemieckiej, można przygotować na różne sposoby, wykorzystując preferowane przez siebie metody obróbki termicznej.
Knedle z dodatkiem kapusty kiszonej i boczku wędzonego możemy podać z lekkim sosem pieczeniowym, z warzywami gotowanymi na parze czy też jako dodatek do podpiekanej białej kiełbasy.
(średnia 5 z 3 głosów)
Proste i bardzo smaczne danie które często gości w moim domu.
Z ochoty na kapuśniak zrodził się pomysł na zupę z kiszoną kapustą w nieco odmienionym wydaniu. Zupa krem świetnie smakuje z kleksem jogurtu oraz natką pietruszki. Polecam!
Krokiety to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jeśli nie udało nam się ususzyć grzybów leśnych warto sięgnąć po pieczarki. Do pieczarek dodajemy kapustę i otrzymamy pyszne nadzienie. Krokiety podaje się u mnie z czerwonym barszczem.
Dziś zapraszam Was na wycieczkę do Bawarii do spróbowania czegoś, co posmakuje chyba wszystkim fanom ziemniaków, boczku i smażonych rzeczy. Ritterzipfel nazywane są często kluseczkami, chociaż według mnie bardziej przypominają kotlety z ugotowanych ziemniaków. Charakterystyczne w smaku, miękkie i wilgotne smakują nawet na zimno.
Kiszona kapusta i boczek, to dla mnie doskonałe połączenie. Dziś znalazły się w placuszkach, no i dobrze, bo smakowały wybornie.
Komentarze