Knedle z boczkiem i cebulką

0 (0 ocen)

Mama pożyczyła mi swój stary zeszyt z przepisami, kiedy jeszcze po domach na wsi odbywały się takie kursy gotowania. I w tym zeszycie właśnie spisywała przepisy z tych kursów. Na pierwszy rzut poszły właśnie te knedle…pychota!

Składniki:

  • Ciasto:

    1,10 ugotowanych ziemniaków

    25 dag mąki pszennej

    2 dag mąki ziemniaczanej

    2 jajka

    Farsz:

    2-3 cebule

    30 dag boczku

Knedle z boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąki, zagniatamy ciasto. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiano. Z ciasta urywamy po kawałku, rozpłaszczamy na ręce, dajemy łyżeczką farsz i zwijamy tocząc kulkę. Gotujemy w osolonym wrzątku parę minut od wypłynięcia. Okraszamy cebulką lub pozostałością farszu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy