Knedle w owocach maczane.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Te knedle robi się szybko w jednej misce, w przeciwieństwie do leniwych pierogów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Knedle:
    100g twarogu
    jajko
    bułka kajzerka albo 50g pszennego pieczywa
    2 łyżki kaszy manny
    20g masła
    cukier waniliowy
    Sos:
    500g sezonowe owoce: truskawki, jeżyny, jagody, brzoskwinie,
    mały kubek jogurtu greckiego
    cukier
    cukier waniliowy
    Do dekoracji:
    4 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru

Knedle w owocach maczane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszam blenderem wszystkie składniki na gładką masę.
    Wstawiam do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formuję jednakowe kulki i gotuję we wrzątku ok. 5 min.
  • 2. Miksuję składniki sosu. Na suchej patelni lekko zrumieniam wiórki, dodaję masło i cukier.
    Sosem polewam talerz, nakładam gorące knedle i dekoruję wiórkami.

Komentarze

Podobne przepisy