Knedle serowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Idealna propozycja na szybki i smaczny obiad ;)

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 250g twarogu
    szklanka mąki pełnoziarnistej
    szczypta soli
    jajko
    łyżeczka cukru trzcinowego
    12 śliwek, wydrylowanych

    Dodatkowo:

    owoce
    jogurt naturalny
    łyżeczka cukru trzcinowego

Knedle serowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Twaróg rozdrabniamy. Dodajemy do niego mąkę, sól, cukier i jajko. Wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne. Gdy za bardzo klei się do rąk, można podsypać mąką.
  • Nadziewamy 2. Wyrobione ciasto dzielimy na ok. 12. części. Każdą z nich spłaszczamy na kształt placka. Na środku układamy śliwkę i zlepiamy, tak aby powstała kula.
  • Knedel po przekrojeniu 3. Knedle gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 minut. (Czas mierzony od chwili wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.)

    Podajemy z pokrojonymi owocami i jogurtem naturalnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy