Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne serowe knedelki na błyskawiczny obiad1

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    - ser biały - 500 g
    - masło - 60 g
    - jajko - 2 szt
    - kasza manna - 80 g
    - mąka - 40 g
    - sól - 1 szczypta
    Dodatkowo :
    - orzechy pecan - 50 g
    - masło - 2 łyżki
    Sos :
    - świeża żurawina - 150 g
    - wanilia - 1 laska
    - cukier - 40 g
    - sok żurawinowy " Paola " - 75 ml
    - mąka kukurydziana - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Ser

Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Knedle :

    Ser rozcieramy drewnianą łyżką.

    Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.

    Dokładnie razem mieszamy.

    Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki.

    Wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 5 -7 minut na bardzo wolnym ogniu.

    Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

    * Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilośc mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.

    Sos:

    Do garnka wrzucamy żurawiny.

    Rozcinamy laskę wanili.

    Ziarenka dodajemy do żurawin.

    Dodajemy cukier i sok.

    Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut.

    Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy odrobiną zimnej wody.

    Dodajemy do sosu żurawinowego i dobrze mieszamy.

    Gotujemy raz i zostawiamy do ostygnięcia.



    Orzechy ( u mnie pecan ) drobniutko siekamy.

    Podsmażamy na maśle.

    Podajemy na knedelkach z dodatkiem sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować