Knedle po czesku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dwoje wnucząt, więc gdy przyjeżdżają, robię coś pysznego. Lubię wyżywać się w kuchni.

Składniki:

  • 6 dużych ugotowanych ziemniaków
    szklanka mąki
    jajko
    4 łyżki kaszy manny
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    50 dag śliwek
    3 łyżki masła
    szczypta cynamonu
    2 łyżki tartej bułki

Knedle po czesku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecieramy przez sitko. Dodajemy mąki, kaszę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto. Formujemy gruby wałek, kroimy grube plastry.
  • 2. Na każdy plaster nakładamy śliwkę i formujemy knedle. Zlepiamy i wrzucamy na osoloną wrzącą wodę. Gdy wypłyną, gotujemy ok. 2 minut.
    Podajemy z bułką tartą przesmażoną na maśle ze szczyptą cynamonu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy