Knedle marchewkowe z drobiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetna kompozycja smakowa. To takie "pyzy" z mięsem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
    300 g marchewki
    200 g mąki
    1 jajko
    400 g filetów z kurczaka
    100 g migdałów
    3 ząbki czosnku
    2 cm świeżego imbiru
    1/2 łyżeczki kolendry
    1/2 kuminu
    5 łyżek oliwy z oliwek
    natka pietruszki
    1 łyżka curry
    sól, pieprz

Knedle marchewkowe z drobiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle marchewkowe z drobiem 1. Filety razem z migdałami, kuminem, kolendrą, imbirem, czosnkiem i natką, mielimy. Mieszamy z oliwą, curry, doprawiamy solą i pieprzem.

    Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku.

    Ziemniaki i marchew tłuczemy (ostudzone), dodajemy jajko, sól, mieszamy z mąką (partiami- w zależności od rodzaju użytych ziemniaków). Wyrabiamy ciasto. Formujemy wałki o średnicy 4 cm i kroimy na 4 cm kawałki.

    Farsz formujemy w kształt orzecha włoskiego, obtaczamy ciastem. Dokładnie zlepiamy.

    Knedle gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Podajemy z cebulą podsmażoną na oliwie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy