Knedle makaronowo - serowe

0 (0 ocen)

Knedle zupełnie inne niż czeskie - z makaronu i sera żółtego.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu (zestaw b):
    200 g makaronu wstążka luksusowa
    200 g sera żółtego
    3 jajka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    7 łyżek kaszy mannej

    Składniki robocze:
    2 łyżki bazylii suszonej
    2 - 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    szczypta chilli
    przyprawa uniwersalna lub sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Do dekoracji:
    sos czosnkowy
    pieprz czarny mielony

Knedle makaronowo - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle makaronowo - serowe 1. Makaron ugotować al dente. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie makaron, ser, jajka, kaszę, przyprawy i zioła dokładnie wymieszać.
  • Knedle makaronowo - serowe 2. Przygotowaną masę podzielić na 2 części, każdą umieścić w grubym woreczku foliowym i bardzo ciasno (nie zostawiając najmniejszej porcji powietrza) zwinąć i związać. Każde "zawiniątko" umieścić w jeszcze jednym woreczku i podobnie zawinąć i związać.
  • Knedle makaronowo - serowe 3. Przygotowane knedle włożyć do garnka z wodą, całość doprowadzić do wrzenia - gotować 30 min. Wyjąć z wody i całkowicie wystudzić, pozostawiając w woreczkach.
  • Knedle makaronowo - serowe 4. Zimne knedle wyjąć z woreczków.
    Podawać na zimno pokrojone w plastry (np. z sosem czosnkowym).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy