Knedle kakaowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie,
dokładnie rozgnieść, ostudzić,
dodać jajko, zmielony twaróg i kakao,
dodawać partiami mąkę i wyrabiać ciasto,
2.uformować kilka wałków z ciasta o średnicy ok. 3 centymetrów,
kroić na 3-4 centymetrowe kawałki,
z każdego formować w dłoni kulkę, a następnie spłaszczyć,
nakładać na środek 1 truskawkę, posypać cukrem i cynamonem,
zlepić dokładnie brzegi ciasta i znowu uformować kulkę,
knedle gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia,
odcedzić przelać zimną wodą,
3.do jogurtu dodać łyżkę cukru i cynamon, wymieszać,
podawać do knedli, ozdobić listkami umytej melisy
Komentarze