knedle kakaowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Mój pomysł na knedle

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 400 gramów
    - twaróg: 200 gramów
    - mąka: 1 szklanka
    - truskawki mrożone lub świeże: 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - kakao instant: 2 łyżki
    - jogurt naturalny: 100 mililitrów
    - listki melisy do dekoracji: 8 sztuk
    - cukier brązowy: 3 łyżki
    - cynamon: 1 szczypta

Knedle kakaowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie,
    dokładnie rozgnieść, ostudzić,
    dodać jajko, zmielony twaróg i kakao,
    dodawać partiami mąkę i wyrabiać ciasto,
  • 2. uformować kilka wałków z ciasta o średnicy ok. 3 centymetrów,
    kroić na 3-4 centymetrowe kawałki,
    z każdego formować w dłoni kulkę, a następnie spłaszczyć,
    nakładać na środek 1 truskawkę, posypać cukrem i cynamonem,
    zlepić dokładnie brzegi ciasta i znowu uformować kulkę,
    knedle gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia,
    odcedzić przelać zimną wodą,
  • 3. do jogurtu dodać łyżkę cukru i cynamon, wymieszać,
    podawać do knedli, ozdobić listkami umytej melisy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy