Knedle grzybowe z sosem śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby na sos pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i grzyby, smażyć.
2.Następnie dodać rosół. Gotować około 10 min. Dodać kucharek, sól pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Gotować 2 min , od czasu do czasu mieszać.
3.Grzyby drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajka , mąkę , sól , podsmażone grzyby. Wyrobić ciasto o zwartej konsystencji ale nie za twarde.
4.Stolnicę posypać mąką. Z kawałków ciasta formować wałki , pokroić na kawałki .
5.Z kawałków formować kulki.
6.Gotowe kulki wrzucić na wrzątek i gotować około 5 min od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Ułożyć na półmisku , polać sosem grzybowo-śmietanowym.
Komentarze