Uwielbiam zabawę z ciastem drożdżowym.Można z niego zrobić desery,dania obiadowe na słodko,na ostro,na słono.Lubi wszystkie farsze-mięso warzywa,owoce,sery.Najbardziej wdzięczne ciasto moim zdaniem
60 min
Składniki:
Ciasto:1 kg.mąki,100g.drożdży,łyżeczka cukru i łyżeczka soli,1,5szkl.mleka i 0,5szkl.oleju,gotowa cebulka prażona,w/g uznania.Im więcej tym ciasto będzie mocniej pachniało 3 całe jaja
sos grzybowy:1kg grzybów-również wg uznania(mogą być leśne lub pieczarki),przyprawa uniwersalna do smaku,ok.2łyżki skrobi kukurydzianej(może być ziemniaczana,ale nie polecam,bo jest tucząca)koper(o tej porze -mrożony) i szkl.mleka do zabielenia
Knedle drożdżowo-cebulowe z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Drożdże rozrobić w szkl.mleka z cukrem.Poczekać aż podwoi objętość.Mąkę przesiać do miski,dodać 3 roztrzepane jaja resztę mleka,łyżeczkę soli,olej i cebulkę prażoną.Wyrobić ciasto jak na kluski(wcale się nie klei)odstawić do wyrośnięcia.W tym czasiezrobić sos.Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni.Przełożyć do saganka,zalać wodą,doprawić i zagotować.Skrobię kukurydzianą rozrobić w 0,5l.zimnej wody i dodać do gotujących się pieczarek.Na koniec wsypać koper i zabielić mlekiem.Gotować jeszcze ok.10 minut mieszająć.Gdy ciasto urośnie odrywać małe kawałki i formować kulki.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od czasu do czasu odwracając knedle na drugą stronę.Wyjąć łyżką cedzakową i polać sosem.
2.Można kulki nafaszerować pieczarkami,lub pokroić w kształt kopytek i ugotować bez farszu
Komentarze