Knedle cynamonowe

  • wyświetlono: 506 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

na piątkowy obiad idealne, uwielbia je szczególnie moja córka

Kasia S

Składniki

1 kilogram ziemniaków
1 łyżka masła
400 gram mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
sól do smaku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Knedle cynamonowe

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę. Do ziemniaków dodać śmietanę, jajka, stopione masło, cukier i cynamon. Wyrobić jednolite ciasto. Jeżeli będzie mocno kleić się do ręki można dosypać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować kuleczki. Gotować je w osolonej wodzie. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą oraz cukrem i cynamonem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Knedle ze śliwkami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Babcine knedle ze śliwkami

Chyba każdy pamięta je ze swojego...

knedle ziemniaczane z jagodami na słodko

Dodane przez: Martyna1991

Knedle z jagodami

Knedle ziemniaczane na słodko.

knedle ze śliwkami

Dodane przez: zbysiowa

Babcine knedle ze śliwkami

Knedle to smak dzieciństwa, można...

knedle z mieem

Dodane przez: CattiBrie

Knedle z mięsem

Pierwszy raz robiłam knedle z mięsem......

image-0cskm50

Dodane przez: viki2903

knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to już jesienna...

tyrolskie knedle

Dodane przez: Neblina36

Tyrolskie knedle

W tyrolskiej kuchni królują wszelkiego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE