Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Przepis na knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki do zasmażanej kapusty
    1 kg kapusty kiszonej
    2 średnie marchewki
    1 cebula
    natka pietruszki
    sól do smaku
    liść laurowy
    ziele angielskie
    ½ łyżeczki słodkiej papryki
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    pieprz
    ½ łyżeczki kminku mielonego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyża masła
    2 łyżki mąki

    Składniki na knedle bułczane
    2 czerstwe bułki ale nie twarde
    ½ kg mąki krupczatki
    sól
    250 ml mleka
    cukier
    10g drożdży
    jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą 1. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobna kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach – podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i chwilę dusimy. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Dusić jeszcze około pięciu minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec poprawić do smaku i posypać posiekaną pietruszką.
  • Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą 2. Przygotowanie knedli bułczanych

    Bułki pokroić w małe kosteczki i wymieszać z mąka i łyżeczką soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i odstawić na dziesięć minut do wyrośnięcia. Po tym czasie mleko dolewamy do miski, dodajemy jedno jajko i wyrobić ciasto – trzeba je wygnieść naprawdę staranie, jeśli jest zbyt rzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce. Po czterdziestu minutach znów je wyrobimy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez dwadzieścia minut. Po wyrośnięciu z ciasta przygotowujemy cztery wałki, z których ugotujemy bułczane knedle.
    Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle. Najprawdopodobniej wszystkie naraz nie zmieszczą się w garnku. Gotujemy po dwa knedle. Knedle bułczane w czasie gotowania powinny zwiększyć swoja objętość. Gotujemy pod przykryciem dziesięć minut, potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu z wody musimy knedle szybko w kilku miejscach przekuć widelcem, inaczej się zetną, zwłaszcza jeśli w kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią).
    Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś albo gulasz).
    Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż dwa dni w lodówce nie wytrzymają, warto zapakować je do folii). Przed podgrzewaniem chłodne knedle można kroić nożem. Nie gotujemy podgrzewamy je na parze.
    Knedle są pracochłonne ale naprawdę bardzo smaczne polecam i życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować