Knedle bezglutenowe z wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Knedle- dobrze nam znana potrawa mączna, która ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. Proponuję wam lekko zmodyfikowany przepis na knedle, który nie zawiera mąki pszennej, ziemniaków i rafinowanego cukru :).

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -100g suchej kaszy jaglanej
    -łyżka mąki kokosowej
    -łyżka mąki z tapioki+ do opruszenia dłoni
    -200ml mleka sojowego BIO/wody
    -garść wiśni bez pestek
    -łyżka ksylitolu/erytrolu
    -łyżeczka płatków migdałów(opcjonalnie)
    -odrobina kukrumy, aby nadać ładny żółty kolor(opcjonalnie)
    -drobina soli

Knedle bezglutenowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -kaszę gotujemy z dodatkiem cukru do miękkości i dokładnie blendujemy. Odstawiamy do wystygnięcia
    -dodajemy oby dwie mąki i mieszamy
    -dłonie opruszamy mąką
    -odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy i wkładamy do środka wiśnie. Zlepiamy i formujemy kulki
    -wstawiamy garnek z wodą i dodatkiem soli. Doprowadzamy do wrzenia
    -gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię

Porady

Mąkę z tapioki możesz zastąpić mąką ziemniaczaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy