Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z surową kaszą, żółtkiem i mąką. W zależności od ziemniaków, może być potrzebne mniej lub więcej mąki - masa powinna być elastyczna i nie kleić się do rąk.
Na omączonej stolnicy wałkujemy z ciasta rulon. Kroimy kawałki jak na kopytka, obracamy bokiem i spłaszczamy - widać do na dole po prawej stronie zdjęcia.
Kluski wkładamy do gotującej się wody i gotujmy, aż wypłyną. odcedzamy.
2.Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mak i cukier. Wkładamy kluski i obsmażamy z obu stron, aby dobrze otoczyły się w maku. Na końcu dorzucamy pokrojone brzoskwinie. Smażymy tylko chwilę - brzoskwinie powinny się podgrzać, ale pozostać jędrne.
Komentarze