Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Idealne danie kryzysowe. Zrobisz je z kilku składników dostępnych w każdej spiżarce.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kluski:
    Ziemniaki - 600g (po obraniu)
    Mąka - 120g + na stolnicę
    Kasza manna - 30g
    Żółtko - 1 szt

    Dodatki:
    Mak - 80g
    Masło - 30g
    Brzoskwinie w syropie - 1 puszka
    Cukier - według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami 1. Ziemniaki gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z surową kaszą, żółtkiem i mąką. W zależności od ziemniaków, może być potrzebne mniej lub więcej mąki - masa powinna być elastyczna i nie kleić się do rąk.

    Na omączonej stolnicy wałkujemy z ciasta rulon. Kroimy kawałki jak na kopytka, obracamy bokiem i spłaszczamy - widać do na dole po prawej stronie zdjęcia.

    Kluski wkładamy do gotującej się wody i gotujmy, aż wypłyną. odcedzamy.
  • Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami 2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mak i cukier. Wkładamy kluski i obsmażamy z obu stron, aby dobrze otoczyły się w maku. Na końcu dorzucamy pokrojone brzoskwinie. Smażymy tylko chwilę - brzoskwinie powinny się podgrzać, ale pozostać jędrne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować