Kluski ziemniaczane w sosie miodowo maślanym z makiem

5 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie na słodko . Doskonale sprawdzi się na obiad , a może i deser :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski :
    700 g ugotowanych ziemniaków
    1 szklaka mąki pszennej + do podsypania
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 szczypta soli
    Sos :
    1 czubata łyżka masła
    2 czubate łyżki miodu - u mnie akacjowy
    1 łyżka kondazowanej skórki pomarańczowej
    1 łyżka maku
    Dodatkowo:
    1 pomarańcza
    osolony wrzątek
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z ziemniaków

Kluski ziemniaczane w sosie miodowo maślanym z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskam przez praskę , dodaję do nich jajko , obie mąki , sól , zagniatam ciasto .
  • Kluski ziemniaczane w sosie miodowo maslanym z makiem 2. Na podsypanej mąką stolnicy formuję cztery wałki , kroję skośnie na kawałki , osypuję lekko mąką , formuję podłużne kluski .
  • 3. Kluski gotuję w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia , wykładam na talerz łyżką cedzakową , pozostawiam do osuszenia .
  • Kluski ziemniaczane w sosie miodowo maślanym z makiem 4. Do masła dodaję miód , podgrzewam aż masa się spieni , dodaję kluski oraz skórkę kandyzowaną i mak , chwilę smażę mieszając delikatnie kluski . Podaję z plasterkami pomarańczy .

Porady

Danie możemy ozdobić listkami mięty :) Kluski w sosie najlepiej smażyć partiami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować