Kluski ziemniaczane na słodko

4.5 (145 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To rodzinna tradycja – gdy pojawią się śliwki, to koniecznie muszą być kluski z ziemniaków i dodatek w postaci śliwek. Nauczyła mnie je przygotowywać moja mama. Znikają szybko po ugotowaniu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    6 dużych ugotowanych ziemniaków
    ¾ szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki krupczatki
    1 jajko
    Sól do smaku i gotowania
    ½ kg brzoskwiń
    ½ kg śliwek węgierek
    Cukier do smaku
    Cynamon do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać mąki, jajko, sól do smaku, zagnieść gładkie ciasto. Uformować wałek, podzielić na 14 kawałków, uformować placuszki. Na środku każdego ułożyć kawałek brzoskwini, skleić kluskę, lekko spłaszczyć. Kluski włożyć do osolonego wrzątku, gdy wypłyną na wierzch, gotować około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru wody.
    Sos śliwkowy: pozostałe śliwki obrać z pestki, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać łyżkę wody, zagotować, dodać cukier do smaku, gotować aż cukier się rozpuści, zmiksować, dodać cynamon, wymieszać. Polać ciepłe kluski powstałym sosem owocowym.

Porady

1.kluski można polać gotowym syropem owocowym. 2. do klusek można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować