Dziś przygotowałam kluski ziemniaczane, a do tego polski kawior a mianowicie kaszanka z cebulką. Specjalnie wczoraj ugotowałam więcej ziemniaków, aby dziś je przygotować.
5 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
750 g ziemniaków z dnia poprzedniego,
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - szklanka poj. 210 ml,
1 jajko rozmiar L
Kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki z dnia poprzedniego które były w lodówce przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmielić maszynką do mięsa, do przygotowanych ziemniaków wsypać obie mąki oraz wbić całe jajko. Całość wyrobić rękoma na jednolitą masę formując kulę
2.Gdy mamy już przygotowane ciasto ziemniaczane wtedy nastawić garnek z wodą soląc ją jak już się zagotuje odrywać dowolny kawałek ciasta i formować kulki można zrobić przez środek dziurkę. Uformowane kluski wkładać do gotującej się wody, gdy wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu do 10 minut. Ugotowane wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz
3.Ugotowane kluski podałam z kaszanką usmażona na cebulce a dodatkowo pomidor malinowy, lecz każdy może takie kluski jadać z czym lubi na przykład z ulubionym sosem mięsnym. Taki obiad szybko się robi jest idealny dla zapracowanych a tym bardziej kiedy zostają nam ziemniaki i nie wiemy co z nimi zrobić
Komentarze