Kluski ziemniaczane

  • wyświetlono: 325 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

pomysł na bezmięsny obiad

  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

ok. 1 kg ziemniaków
jajko
mąka
smalec do podsmażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski ziemniaczane

  • kluski ziemniaczane1. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć w malakserze na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, dodać 1 jajko i mąkę w takiej ilości, aby wyszło dość gęste ciasto. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, ciasto porcjami przekładamy na deseczkę i lekko spłaszczamy. Zdecydowanymi ruchami łyżki małymi porcjami wrzucamy ciasto do gotującej wody. Kluski chwilę gotujemy ok. 10 minut. Cedzimy na sitko, studzimy. Następnie podsmażamy na smalcu na patelni. Podajemy ze słodką kapustą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakijajkomąka

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski śląskie.

Dodane przez: weronika63

Kluski śląskie

Proste i szybkie w wykonaniu kluski...

Kluski ziemniaczane

Dodane przez: Malgoska w kuchni

Kluski szare

Kluski ziemniaczane, szare lub...

Kluski ziemniaczane z serowo-malinowym nadzieniem

Dodane przez: Gregorhspeed

Kluski ziemniaczane z serowo-malinowym nadzieniem

W zasadzie terminy produktów przyparły...

Dufinki

Dodane przez: 89blondyna89

Dufinki ziemniaczane

Dufinki ziemniaczane to nic innego...

Mięciutkie kluski - szklaki

Dodane przez: Jola1977-1977

Mięciutkie kluski - szklaki

Bardzo szybkie w przygotowaniu...

Tort ziemniaczany

Dodane przez: rzelkazag

Tort ziemniaczany

Prosta zapiekanka ziemniaczana...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE