Kluski ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pomysł na bezmięsny obiad

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    jajko
    mąka
    smalec do podsmażenia

Kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski ziemniaczane 1. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć w malakserze na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, dodać 1 jajko i mąkę w takiej ilości, aby wyszło dość gęste ciasto. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, ciasto porcjami przekładamy na deseczkę i lekko spłaszczamy. Zdecydowanymi ruchami łyżki małymi porcjami wrzucamy ciasto do gotującej wody. Kluski chwilę gotujemy ok. 10 minut. Cedzimy na sitko, studzimy. Następnie podsmażamy na smalcu na patelni. Podajemy ze słodką kapustą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy