Kluski żelazne

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Wychowuję 9-letnią Julcię. Gotowanie jest moją pasją od kilku lat. Kluski smakują trochęjak pyzy ziemniaczane, które robiła babcia.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 1,5 kg ziemniaków
    ● ok. 2 szkl. mąki
    ● jajko
    ● 3 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski żelazne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o małych
    oczkach.
  • 2. Do ziemniaków dodajemy
    jajko, mąkę, łyżeczkę soli
    i mieszamy (ciasto ma być bardziej
    gęste niż na placki ziemniaczane).
  • Kluski żelazne 3. W garnku zagotowujemy wodę
    z resztą soli. Łyżką nabieramy
    porcje ciasta i wkładamy do
    wody. Gotujemy ok. 5 minut.

Porady

Aby sprawdzić, czy ciasto nie jest za rzadkie, wkładamy jedną porcję na wrzątek – kluski nie powinny się rozpadać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (185 ocen)

kluski ruskie

To może cię zainteresować