Kluski z ziemniaków i kaszy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Gotuję od lat i to nie tylko dla rodziny, ale również na weselach i różnych imprezach okolicznościowych. Te kluski są prostym do wykonania, tanim, smacznym, a jednocześnie pożywnym daniem.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 10 ziemniaków
    ● 1 szklanka kaszy jęczmiennej
    ● jajko
    ● sól
    ● cebula
    ● masło do smażenia
    ● papryka konserwowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z ziemniaków i kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o małych
    oczkach. Osączamy
    z nadmiaru soku.
  • Kluski z ziemniaków i kaszy 2. Kaszę gotujemy we wrzącej,
    lekko osolonej wodzie. Gdy będzie
    miękka, przekładamy do ziemniaków i mieszamy. Wbijamy
    jajko, doprawiamy do smaku
    solą i ponownie dokładnie
    mieszamy, aż powstanie masa
    o jednolitej konsystencji.
  • 3. Z masy formujemy niewielkie
    okrągłe kluski i gotujemy
    20-30 minut we wrzącej, osolonej
    wodzie.
  • 4. Cebulę obieramy, kroimy
    w małą kostkę. Szklimy na roztopionym
    maśle na patelni.
  • 5. Kluski wykładamy na talerze
    i okraszamy tłuszczem z cebulą.
    Dekorujemy pokrojoną
    w cienkie paski papryką konserwową.
    Kluski podajemy
    z surówką lub jako dodatek
    do dań mięsnych.

Porady

● Kluski wyśmienicie smakują polane sosem grzybowym, czosnkowym lub tatarskim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować