Kluski z parzonego ciasta z sosem karmelowym.

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszny deserek.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto: 100 g mąki pszennej
    100 g masła
    3 małe jajka
    pół szklanki wody
    sól
    na sos: 3 łyżki cukru
    1 szklankę słodkiej śmietanki 36 %
    dla dorosłych opcjonalnie łyżka brandy lub sherry
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Karmel

Kluski z parzonego ciasta z sosem karmelowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karmelizowany cukier 1. Sos:
    Na suchej patelni z karmelizować cukier na jasno złoty kolor.
    Powoli dodać śmietankę (oraz brandy jak dla dorosłych).
  • sos karmelowy 2. Gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
  • ciasto parzone 3. Ciasto parzone:
    Zagotować wodę z masłem, wsypać powoli mąkę cały czas ucierając by nie było grudek, ostudzić.
    Do przestudzonego , wbijać jajka, dodać szczyptę soli, dokładnie utrzeć ciasto, odstawić w chłodne miejsce by odpoczęło.
  • kluski z sosem 4. Z ciasta nakładać łyżeczką maleńkie kluseczki na osolony wrzątek, przykryć i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia,a gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową, podawać natychmiast jako dodatek do zup lub pieczonych mięs.

    W tym przypadku ja szprycą cukierniczą wyciskałam 10 centymetrowe kluchy, na wrzątek.
    Gdy mamy gotowe kluchy polewamy je sosem i podajemy.

Porady

Sos może nam służyć jako dodatek do pieczonych jabłek, gruszek , lub naleśników , placuszków. A kluseczki nadają się do rosołku lub innych zup albo do pieczonych mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować