na ciasto: 100 g mąki pszennej
100 g masła
3 małe jajka
pół szklanki wody
sól
na sos: 3 łyżki cukru
1 szklankę słodkiej śmietanki 36 %
dla dorosłych opcjonalnie łyżka brandy lub sherry
Kluski z parzonego ciasta z sosem karmelowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Na suchej patelni z karmelizować cukier na jasno złoty kolor.
Powoli dodać śmietankę (oraz brandy jak dla dorosłych).
2.Gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
3.Ciasto parzone:
Zagotować wodę z masłem, wsypać powoli mąkę cały czas ucierając by nie było grudek, ostudzić.
Do przestudzonego , wbijać jajka, dodać szczyptę soli, dokładnie utrzeć ciasto, odstawić w chłodne miejsce by odpoczęło.
4.Z ciasta nakładać łyżeczką maleńkie kluseczki na osolony wrzątek, przykryć i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia,a gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową, podawać natychmiast jako dodatek do zup lub pieczonych mięs.
W tym przypadku ja szprycą cukierniczą wyciskałam 10 centymetrowe kluchy, na wrzątek.
Gdy mamy gotowe kluchy polewamy je sosem i podajemy.
Porady
Sos może nam służyć jako dodatek do pieczonych jabłek, gruszek , lub naleśników , placuszków.
A kluseczki nadają się do rosołku lub innych zup albo do pieczonych mięs.
Komentarze