Kluski z malinami

0 (0 ocen)

  • 40 min

są bardzo dobre :D

  • 40 min

Składniki:


  • 30 dag mąki
    1 jajko
    szklanka mleka
    60 dag malin
    3 łyżki śmietany
    4 łyżki cukru
    2 litry wody
    sól

Kluski z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, zrobić rowek, dodać do tego jajko. Lekko podgrzać mleko, dodawać stopniowo do mąki i wyrobić dość wolne ciasto. Rozwałkować je na grubość ok 3 mm. Następnie na ciasto kłaść po 2 maliny, pocukrzyć troszkę i wykrawać kluski szklanką. Wodę podgrzać, dodać łyżkę soli. Gdy się woda zagotuje wrzucić kluski. Pogotować je ok. 7 minut. Zrobić sos: pozostałe maliny zmieszać ze śmietaną. Wyrobić blenderem. Ugotowane kluski wyłożyć na talerz, zalać sosem. Powrzucać na nie maliny. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy