W moim rodzinnym domu zawsze goszczą kluski z makiem , to już taka tradycja, każdy musi spróbować . Zawsze sama przygotowuję masę makową z dodatkiem bakalii.
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kluski z makiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/13/4b2f415505461dec953ed2f9ce167fe695cc0166.jpeg28162112http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kluski-z-makiem-71
1.
Mak przesypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, odcedzamy i mielmy na sitku o drobnych oczkach. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mak, miód, smażymy na małym ogniu przez kilka minut, dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki, chwilę razem smażymy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Ostudzony łączymy z masą makową, delikatnie mieszamy.
Komentarze