Kluski z makiem

  • wyświetlono: 134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Na Wigilii nie może zabraknąć dania z makiem, takie przygotowuje się u mnie :)

DSC_0795
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

200 g mąki
1 płaska łyżeczka soli
gorąca woda
200 g maku
50 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru waniliowego
opcjonalnie 1 łyżeczka korzennych przypraw, u mnie mieszanka przypraw do kawy

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski z makiem

  • 1. Mak zalać wodą i gotować około 20 minut. Wystudzić i zmielić w maszynce, wymieszać z miodem, cukrem, posiekanymi orzechami i przeprawami.
    Mąkę wymieszać z sola i dolać tyle gorącej wody, aby zagnieść ciasto trochę luźniejsze niż na pierogi. Odrywać male porcje ciasta i formować w dłoni cienkie paluchy. Wrzucić na osolony wrzątek gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Osaczyć na durszlaku. Wymieszać z makiem. Przygotowywać w dniu podania, świeże są najlepsze :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makWigiliapotrawa wigilijnakuchnia babcitradycjatradycyjna potrawakluski z makiemdomowe kluski

Komentarze

Podobne przepisy

Bitki z makiem (baletki)

Dodane przez: akrobatka22

Bitki z makiem (baletki)

Bitki z makiem (baletki) - małe...

image-19fftpn

Dodane przez: Agnieszka Rec

Szarlotka z makiem

Kruche ciasto połączone z makiem,jabłkami...

Drożdżowa choinka z makiem

Dodane przez: Mariola123

DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM

Ciasto drożdżowe, przekładane makiem...

image-1djmnwc

Dodane przez: kasiagie

Rolada biszkoptowa z makiem

Nigdy jakoś szczególnie nie przepadałam...

kwiatek drożdżowy z makiem

Dodane przez: mariosylwia

Kwiatek drożdżowy z makiem

Zamiast zrobić zwykłą strucle makową,...

image-22rvo5a

Dodane przez: agarybak76

Świderki francuskie z makiem

Pyszne i błyskawiczne w wykonaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE