Kluski z makiem

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię. Ciasto jak na kluski śląskie wycęete w ozdobne gwiazdki a masa makowa jest pachnąca miodem i nadziana bakaliami i idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Z przepisu mojej mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • Kluski
    • mała miseczka ugotowanych ziemniaków - ok. 2 szklanki puree
    • mąka ziemniaczana
    • sól do smaku
    Sos makowy
    • 3 łyżki gotowej masy makowej
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 2-3 łyżki miodu
    • bakalie wg uznania, ok. 1/2 szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski
    • Puree ziemniaczane zagnieść w kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną.
    • Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli.
    • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki.
    • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch klusek.
  • 2. Sos makowy
    • Zagotować śmietankę z masą makową i miodem.
    • Dodać posiekane bakalie.
    • Kluski ułożyć na talerzu i polać sosem makowym.

Porady

Kluski można wyciąć w dowolne wzory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować