Kluski z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

To słodkie co nieco, które pojawia się tylko raz do roku, a więc nieodzownie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    2 jajka
    ¼ łyżeczki soli
    1,5 szklanki maku
    4 łyżki miodu
    5 łyżek rodzynek
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżki suszonej żurawiny

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jajek, soli i odrobiny wody zagniatamy dość twarde ciasto, cienko je wałkujemy i odstawiamy do przeschnięcia. Następnie kroimy je na łazanki i gotujemy w osolonej wodzie. Mak płuczemy, przelewamy wrzątkiem, dokładnie odsączmy i mielimy trzy razy. Na patelnię wylewamy miód, dodajemy mak oraz bakalie i całość smażymy przez kilka minut. Ugotowany makaron mieszamy z masą makową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy