Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak sparzyć 2-3 razy wrzątkiem, aby go przepłukać. potem zalać wodą i odstawić na kilka godzin. następnie dolać jeszcze mleka i gotować 30-40 minut.
Odcedzić przez gazę na sicie i 3 razy zemleć.
Dodać namoczone rodzynki, ananas suszony lub owoce kandyzowane, 1 paczkę płatków migdałowych pokruszonych, miód naturalny do smaku, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, trochę zapachu migdałowego lub w wersji dla dorosłych Amaretto, oraz śmietanę 30 % ew mleko.
Oddzielnie ugotować 1 paczkę makaronu kokardki Lubella ( gotuję w ostatniej chwili i łączę go z makiem.
Mak robię dzień wcześniej, aby smaki w nim się wzajemnie połączyły.
Na drugi dzień gdy chcę mak odgrzać a zwykle jest gęsty wtedy dolewam mleka i podgrzewam.
Komentarze