Kluski z makiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Te kluseczki to wspaniały deserek, nie tylko na Wigilię.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mak: 1 szklanka
    - mleka: 2 szklanki
    - makaronu na łazanki: 1 szklanka
    - orzechów włoskich: 1 szklanka
    - rodzynek: 0.5 szklanki
    - suszonych śliwek (nie wędzonych): 0.5 szklanki
    - miodu: 0.5 szklanki
    - cukru: 0.5 szklanki

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak wsypać na gotujące się mleko i gotować do momentu, aż mak będzie się rozcierał między palcami. Odcedzić i zmielić dwa razy. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zalać zimną wodą. Znów odcedzić. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Dodać miód i cukier, następnie rodzynki i śliwki. Smażyć chwilę. Dodać makaron i wymieszać przełożyć do miseczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy